Sistem de management anti-mită implementat de Spitalul Județean de Urgență ,,Sf. Pantelimon” Focșani

Spitalul Județean Focșani este prima unitate sanitară din județ și printre primele din țară care implementează standardul internațional sistemul de management anti-mită și serviciul audit de certificare, recertificare și supraveghere. Această decizie a fost luată pentru a crește eficiența, calitatea și corectitudinea actului medical desfășurat în unitatea sanitară. Acest standard urmărește impunerea în spital a unei culturi anti-mită și implementarea unor controalele adecvate în acest sens, care vor crește șansa de a detecta mita și de a reduce incidența acesteia. Certificarea spitalului cu acest standard se va efectua în mai multe etape și  se va desfășura pe o perioadă de minim 12, maxim 24 de luni. Etapele certificării spitalului pentru Sistemul ISO 37001/2016 de management anti-mită sunt :

  • ,,Aplicarea unui set măsuri pentru identificarea, analiza și evaluarea riscurilor de corupție, operațiunile necesare pentru minimizarea riscurilor de mită, implementarea de mijloace de control fnanciare, nefinanciare, comerciale sau contractuale, inițierea de proceduri de raportare, monitorizare, semnalarea preocupărilor incorecte, investigare, audituri precum și măsuri de îmbunătățire și acțiuni corective, cursuri de pregătire pentru personal, efectuarea de evaluări periodice privind riscul de luare și dare de mită, verificarea antecedentelor referitor la partenerii contractuali, la personal sau la proiecte.
  • Impletarea standardului la nivelul spitalului, efectuarea de audituri interne care să presupună identificarea conformității actvității spitalului cu cerințelor standardului.
  • Certicarea spitalului propriu-zisă. Aceste Standarde ne vor ajuta să punem în aplicare măsuri rezonabile pentru a preveni, a detecta și a lupta împotriva mitei, crescând astfel calitatea actului medical desfășurat în catre Spitalul Județean de Urgență ,,Sf. Pantelimon” Focșani”, anunță unitatea medical într-o postare pe pagina sa de Facebook.