Polițiștii din Panciu au fost sesizați spre finele săptămânii trecute cu privire la faptul că o femeie de 75 de ani, din comuna Vizantea-Livezi, a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută care ar fi anunțat-o că nora sa a fost victima unui eveniment rutier. În continuarea conversației telefonice, femeii i-a fost pretinsă suma de 3500 de euro, în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale de urgență nurorii sale. Din fericire, la domiciliul femeii a venit fiul acesteia care și-a dat seama că mama sa urma să fie victima unei înșelăciuni, iar astfel nu a fost dat curs solicitării, fără a fi înregistrat vreun prejudiciu. Polițiștii vrânceni efectuează cercetări pentru identificarea autorului și tragerea lui la răspundere penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la înșelăciune. Pentru a nu deveni victimă a acestui tip de înşelăciune, cu precădere persoanele de vârsta a treia, cu privire la riscul la care se expun când au încredere în persoane necunoscute şi le oferă sume de bani, în schimbul aşa-ziselor ,,rezolvări ale unor probleme cauzate de accidentele rutiere”, polițiștii vrânceni atrag din nou atenția că în cazul unor accidente cu victime NU trebuie să se ofere sub nicio formă sau pretext sume de bani. Se recomandă ca în astfel de cazuri, în care cetăţenii sunt sunaţi şi li se solicită diferite sume de bani telefonic, pentru “rezolvarea unor accidente rutiere, să se apeleze imediat la 112 sau la Poliţie, pentru a se verifica dacă fiul, fiica, ruda, rudele au fost implicate într-un accident rutier. Astfel, poliţiştii pot interveni pentru prevenirea comiterii unor înşelăciuni, iar persoanele care intenţionează să comită astfel de fapte să fie identificate, depistate şi trase la răspundere penală. De asemenea, trebuie să ţină cont de următoarele aspecte:
- în astfel de cazuri, suspecţii utilizează calităţi false (avocat, procuror, poliţist, medic etc) şi solicită telefonic diferite sume de bani persoanelor alese la întâmplare.
- de regulă, banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani pentru intervenţii urgente medicale sau au fost reţinute de polițiști pentru săvârşirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate), iar sumele de bani sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulaţie.
- chiar dacă cel care vă sună ,,vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul, nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere nu se confiscă !
FOARTE IMPORTANT!
- Accidentele de circulaţie nu „se rezolvă” la telefon!
- În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.
Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:
- 1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie
- 2) în cazul unor accidente soldate numai cu pagube materiale, înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar.
Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, nu ezitați să ne contactați în cel mai scurt timp prin numărul de urgenţă 112 și încercați să reţineţi cât mai multe detalii!