Cei care doresc să își monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor nu vor mai avea nevoie de o autorizație de construire

Este vorba despre un amendament adăugat în Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, adoptată marți de Camera Deputaților și care prevede o serie de modificări referitoare la autorizația de construire. Propunerea legislativă urmează să fie promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial. Prin această nouă prevedere se decide ca persoanele care doresc să își monteze panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice și/sau panouri solare pentru încălzirea apei să nu mai fie nevoiți să procure o autorizație de construire, scrie avocatnet.ro. Totuși, înainte de montare, autoritățile administrației publice locale (primăriile) trebuie înștiințate de modificarea care urmează să se întâmple.

În prezent, de necesitatea unei autorizații de construire sunt scutite lucrările de reparație și zugrăveli interioare și exterioare (cu condiția să nu modifice structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al clădirii), lucrările de reabilitare energetică, finisajele etc. Prin acest amendament, cetățenii își vor putea monta panouri fotovoltaice și solare mult mai simplu din punct de vedere legal, fără să mai trebuiască să obțină autorizația de construire. Scopul pentru care s-a adăugat acest amendament la proiectul legislativ ar fi „deblocarea programelor de investiții pentru dezvoltarea domeniului de producere a energiei electrice pentru autoconsum de către utilizatori – Prosumatori”, după cum se specifică în motivația prevederii.

De altfel, o astfel de prevedere ar putea să ușureze procesul pentru cei care ar fi dorit să facă modificări de acest gen clădirilor, dar care se loveau de mecanismele birocratice. Mai mult decât atât, având în vedere programul de finanțare Casa Verde, demarat de Administrația Fondului pentru Mediu și care are loc în fiecare an începând din 2010, faptul că autorizația de construire nu mai este necesară pentru astfel de proiecte ar putea să îi motiveze mai mult pe cetățeni să acceseze finanțarea de la stat și să își înlocuiască sistemul de încălzire cu unul bazat pe energie regenerabilă.