Cumul pensii 2019: Ce venituri suplimentare pot obține cei pensionați pentru limită de vârstă

Legislația pensiilor permite fără limită de valoare cumulul pensiei pentru limită de vârstă cu veniturile din salarii sau activități independente. Fără să riște suspendarea dreptului la pensie, pensionarii pot să desfășoare activități ca persoane fizice autorizate (PFA), pot obține bani din drepturi de autor, chirii, dividende, oricât de mari ar fi acestea.

Pentru cei pensionați pentru limită de vârstă legislația este mult mai permisivă în ceea ce privește posibilitatea de a cumula pensia cu alte venituri – spre deosebire de pensionarii anticipat sau de cei în grad de invaliditate. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii prevede posibilitatea de a cumula venituri atât din activități dependente, cât și din activități independente cu pensia. Iar asta indiferent de cât de mari sunt aceste venituri. Când vorbim de veniturile din activitățile dependente, vorbim de salarii. Așadar, pensionarul cu pensie pentru limită de vârstă poate să aibă un contract de muncă în derulare și să încaseze simultan și salariu, și pensie.

Veniturile din activități independente sunt definite în Codul fiscal drept veniturile obținute de către persoana care dispune de libertatea de alegere a locului și modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru, de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți, de către persoana care își asumă riscurile inerente activității, care are personal angajat sau care îndeplinește oricare dintre celelalte criterii din Codul fiscal.

Fără să ne mai complicăm cu definițiile, când vorbim de veniturile din activități independente ne gândim, în primul rând, la cei care au PFA-uri ori la cei care câștigă din drepturi de proprietate intelectuală. Pensionarii cu pensie pentru limită de vârstă pot obține simultan cu pensia orice astfel de venit, pot obține venituri din dividende, din chirii, jocuri de noroc și lista poate continua. Iar legislația nu le impune o limită.