Cumul pensii 2019: Pensiile invalizilor pot fi cumulate uneori cu alte tipuri de venituri

Pensia pentru gradul I și II de invaliditate poate fi cumulată cu veniturile din activități independente în mod nelimitat, potrivit Legii pensiilor. Cei cu pensie de gradul III de invaliditate au posibilitatea să cumuleze și ceva venituri din salarii, fără să le fie suspendat dreptul la pensie.

Pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II nu poate obține simultan cu pensia venituri din salarii, însă nu are limitări în legislație în ceea ce privește obținerea veniturilor din activități independente. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii le permite acestora să obțină venituri din activități independente, indiferent de cuantum, fără să li se suspende plata pensiei. Când vorbim de veniturile din activități independente ne gândim, în primul rând, la cei care au PFA-uri ori la cei care câștigă din drepturi de proprietate intelectuală.

Veniturile din activități independente sunt definite în Codul fiscal drept veniturile obținute de către persoana care dispune de libertatea de alegere a locului și modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru, de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți, de către persoana care își asumă riscurile inerente activității, care are personal angajat sau care îndeplinește oricare dintre celelalte criterii din Codul fiscal.

În ceea ce privește cei pensionați în gradul III de invaliditate (și copilul cu pensie de urmaș încadrat în gradul III de invaliditate), cumulul cu veniturile din salarii este permis dacă nu se depăşește jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă. Cât despre obținerea veniturilor din activități independente, e valabil același lucru ca la gradul I și II: nu există limitări.