Ghidul cumulului pensiilor cu alte venituri în 2019: Ce trebuie să știe pensionarii care vor să muncească

Persoanele care beneficiază de pensie (pentru limită de vârstă, anticipată de invaliditate sau de urmaș) pot, în general, să cumuleze veniturile din pensii cu alte tipuri de venituri. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că orice fel de venit poate fi cumulat cu pensia. De asemenea, regulile diferă în funcție de tipul de pensie de care beneficiază o persoană.

Persoanele care beneficiază de pensii pot obține și alte venituri, însă limitele în privința cumulării pensiei cu alte venituri depind de mai mulți factori, inclusiv de tipul de pensie pe care o persoană îl are.

  1. Cumulul pensiei pentru limită de vârstă cu alte tipuri de venituri: în acest caz, legislația este cea mai permisivă – comparativ cu pensia anticipată sau pentru invaliditate cumulată cu alte tipuri de venituri, de exemplu.

Practic, cei pensionați pentru limită de vârstă pot cumula pensia cu venituri din salarii sau cu alte venituri din activități independente – cum ar fi cele dintr-o activitate desfășurată ca persoană fizică autorizată. În ceea ce privește suma obținută, aceasta nu contează – nu există nicio limită în această privință.

  1. În ceea ce privește persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial, acestea pot cumula veniturile dintr-o astfel de pensie cu orice venituri dintr-o activitate independentă, indiferent de venitul obținut prin intermediul activității indepdendente.

Însă aici se opresc asemănările cu posibilitatea cumulării pensiei cu alte venituri, obținute de către cei pensionați pentru limită de vârstă. În ceea ce-i privește pe cei pensionați anticipat (sau anticipat parțial), aceștia nu pot obține venituri salariale sau venituri din funcții elective (cu excepția indemnizației de consilier local/județean), de exemplu.

  1. În privința pensiilor obținute de către cei cu invaliditate, aici condițiile diferă în funcție de gradul de invaliditate. Practic, cei cu gradele I și II de invaliditate nu pot cumula pensia cu venituri din salarii, însă o pot cumula cu venituri din activități independente.

În schimb, în cazul pensiei de invaliditate de gradul al III-lea, se aplică aceleași reguli, cu excepția faptului că cei care obțin astfel de pensii pot obține și venituri salariale, în limita a jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă.

  1. În final, în cazul pensiilor de urmaș, trebuie reținute următoarele lucruri: nu există o interdicție cu privire la cumularea acestei pensii cu veniturile din alte activități indepdendente. În privința cumulării pensiei de urmaș cu venituri din salarii, există limitări, în funcție de situația specifică.
Știri despre: , ,