De la 1 februarie, Fiscul va da pe loc codul de TVA, în baza unei declarații transmise online

Sursa foto: ata.es

Firmele și persoanele fizice autorizate care vor să obțină codul de TVA îl vor putea căpăta pe loc, conform unui comunicat de presă al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Mai precis, procedura în scopuri de TVA va fi simplificată de la 1 februarie 2019, astfel încât înregistrarea în scopuri de TVA să fie posibilă online.

Sursa foto: ata.es

Codul de TVA va putea fi obținut de către contribuabili chiar în ziua în care îl cer. Este vorba, mai exact, de un proiect de ordin ANAF care va simplifica, de la 1 februarie 2019, procedura de înregistrare în scopuri de TVA. Acesta urmează să apară în Monitorul Oficial. „De la 1 februarie 2019, ANAF acordă codul de TVA în aceeași zi cu depunerea cererii. Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, doamna Mihaela Triculescu, a adoptat ordinul prin care simplifică semnificativ procedura de înregistrare în scopuri de TVA și acordă posibilitatea persoanelor impozabile să obțină codul de TVA în aceeași zi cu depunerea solicitării, fără a parcurge procedura de audiere”, scrie în comunicatul Fiscului.

Practic, pentru a se obține pe loc codul de TVA, se va depune online o declarație pe propria răspundere pentru înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, Fiscul va aproba din start cererea contribuabilului, însă va verifica datele din declarație în 15 zile de la depunerea acesteia. Prevederile indicate fac referire la înregistrarea în scopuri de TVA atunci când se declară că urmează să se realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depășește plafonul de scutire de 300.000 de lei sau atunci când, deși nu se va atinge plafonul, contribuabilul optează pentru aplicarea regimului normal de TVA. De asemenea, obținerea pe loc a codului de TVA va mai fi posibilă dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire de 300.000 de lei, dar se optează pentru aplicarea regimului normal de TVA.

Atenție! Proiectul de ordin nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Știri despre: ,