Firmele vor putea cere 250.000 lei de la stat pentru dezvoltarea afacerilor

Sursa foto:ziarmm.ro

În acest an, companiile vor putea cere o finanțare nerambursabilă de până la 250.000 de lei pentru dezvoltarea propriilor afaceri, prin intermediul programului de comerț și servicii, scrie avocatnet.ro. Proiectul procedurii pentru implementarea programului a fost lansat recent în dezbatere publică de Direcția de Antreprenoriat și Programe pentru IMM-uri.

Sursa foto:ziarmm.ro

Proiectul procedurii pentru implementarea programului de comerț și servicii a fost lansat marți în dezbatere publică. Pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat prin ordin de ministru și publicat în Monitorul Oficial, iar apoi trebuie stabilită o perioadă concretă de înscriere a firmelor. În esență, programul de comerț și servicii va ajuta companiile în două feluri. Mai precis, finanțarea va întări capacitatea firmelor de a-și promova produsele și serviciile și va dezvolta și modernizarea activitatea comercianților și prestatorilor de servicii. Ajutorul financiar nerambursabil va putea fi de până la 250.000 de lei și va acoperi cel mult 90% din cheltuielile eligibile ale proiectelor (fără TVA), menționează avocatnet.ro. Asta înseamnă că va fi necesar și un aport al antreprenorilor de minimum 10%. În esență, banii nerambursabili vor fi acordați pentru activități sau cheltuieli precum:

  • achiziționarea de computere;
  • achiziționarea de aparate de marcat cu jurnal electronic;
  • achiziționarea de echipamente tehnologice, mașini, utilaje și instalații de lucru, aparate și instalații de măsurare, control și reglare necesare desfășurării activităților pentru care se va cere finanțare;
  • achiziționarea de electro și motostivuitoare și de autoutilitare;
  • realizarea unui site pentru prezentarea activității și a produselor sau serviciilor promovate;
  • achiziționarea de spații comerciale de comerț sau prestări de servicii.

Înscrierea firmelor în programul de comerț și servicii se va face online pe www.aippimm.ro, se arată în proiectul procedurii de implementare. Data de la care se vor putea depune proiectele va fi anunță cu cel puțin cinci zile lucrătoare în avans. Practic, fiecare proiect va primi un punctaj de la 1 la 100, iar selectarea celor care vor primi finanțare nerambursabilă se va face în ordinea punctajului primit. În caz de egalitate la punctaj, firmele se vor departaja prin numărul de locuri de muncă nou-create sau numărul mediu de salariați la finele anului 2018, printre alte criterii.