Executivul a stabilit măsurile prioritare din programul de guvernare pentru semestrul al doilea al anului 2019, anunță avocatnet. Printre aceste măsuri se regăsesc o serie de propuneri, printre care impozitul zero pentru o anumită grupă de cetățeni, programe de finanțare pentru medici sau vouchere pentru elevii fără absențe.
De curând, Guvernul a stabilit măsurile prioritare din programul de guvernare, aplicabile în a doua jumătate a anului. Măsurile sunt postate pe site-ul oficial al partidului de guvernământ și include, printre altele, impozit zero pentru familiile cu venituri mici și vouchere pentru elevii cu prezență integrală la școală. Una dintre măsurile amintite este impozitul zero pentru familiile cu venituri de până în 2.000 de lei. Guvernul promite că începând cu 1 ianuarie 2020, familiile cu copii și cu venituri mai mici de 2.000 de lei pe lună vor beneficia de impozit zero, dar scutirea s-ar aplica doar familiilor monoparentale care au cel puțin trei copii. Însă începând din ianuarie 2021, toate familiile cu cel puțin doi copii ar putea beneficia de această scutire.
Totuși, nu se specifică nicăieri care anume sunt impozitele de care ar fi scutite familiile cu venituri mici: impozitul pe venit, pe imobile sau alte tipuri de impozit. Printre măsurile prioritare se mai regăsește și programul „O familie, o casă”, care se află în dezbatere publică la Ministerul de Finanțe și care are nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial. Programul ar urma să înlocuiască „Prima casă” și ar oferi posibilitatea refinanțării creditelor garantate de stat prin alte instrumente de finanțare.
Un alt program de finanțare care se regăsește atât în măsurile prioritare ale programului de guvernare, cât și într-un memorandum adoptat recent de Executiv este programul „O comună, o ambulanță”. Prin intermediul acestui program, medicii de familie din zonele rurale ar putea aplica pentru finanțare de la stat pentru achiziționarea, folosirea și întreținerea de ambulanțe. O măsură care nu se regăsește încă în nicio propunere legislativă este acordarea unor vouchere în valoare de zece lei pentru fiecare zi de școală în care elevii au fost prezenți. Voucherele ar urma să se ofere fiecărui elev pentru fiecare zi de școală cu prezență integrală. Măsura ar urma să se aplice începând cu anul școlar 2019-2020 pentru elevii din ciclul primar, apoi, din anul școlar 2020-2021, și elevii din învățământul gimnazial ar urma să beneficieze de aceste vouchere.