ITM poate amenda cu zeci de mii de lei voluntariatul care ascunde munca la negru

Sursa foto: zi-de-zi.ro

Activitatea de voluntariat nu poate substitui munca plătită și încheierea unui contract de voluntariat în locul unuia de muncă, pentru a evita plata unor dări la stat sau pentru alte motive este interzisă de lege. Inspecția Muncii poate reconsidera un raport de voluntariat ca fiind, de fapt, o muncă nedeclarată și poate amenda entitatea controlată cu amenzi de zeci de mii de lei. Ritmicitatea programului de activități ale pretinsului voluntar poate fi un semn care să le dea inspectorilor de gândit că ar fi vorba de muncă la negru.

Sursa foto: zi-de-zi.ro

Legislația interzice complet ca voluntariatul să fie folosit drept paravan pentru o muncă nedeclarată. Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România nu prevede însă decât sancțiunea anulării contractului de voluntariat folosit ca paravan pentru un raport de muncă. Sancțiunea pentru munca nedeclarată e clar prevăzută însă în Codul muncii. Când voluntariatul a fost readus în atenția opiniei publice, în contextul medicilor voluntari, reporterii avocatnet.ro i-au întrebat pe cei de la Inspecția Muncii dacă poate reconsidera uneori raportul de voluntariat ca fiind unul de muncă nedeclarată și dacă pot oferi exemple. În răspunsul primit, reprezentanții instituției le-au asigurat că se uită și înspre activitățile de voluntariat în acțiunile de depistare a muncii fără forme legale, dar nu au detaliat mai departe de atât subiectul.

Inspecția Muncii, în exercitarea atribuțiilor sale (…) a stabilit ca obiectiv de primă importanță prevenirea, depistarea și combaterea muncii nedeclarate (munca la negru). În acest context, instituția noastră și inspectoratele teritoriale de muncă din subordine au în vedere și depistarea cazurilor de muncă plătită mascată prin contracte de voluntariat prin care se încalcă dispoziția imperativă a art. 4 lit. e din Legea nr. 78/2014 (activitatea de voluntariat nu substituie munca plătită – n.red.)„, potrivit răspunsului Inspecției Muncii.

Primirea persoanelor la muncă fără a le încheia contracte individuale, fără a le transmite datele contractelor individuale în Revisal, în perioada în care acestea au contractele suspendate sau în afara programului part time sunt cele patru mari situații considerate, potrivit Codului muncii, muncă nedeclarată. Pentru astfel de cazuri s-au prevăzut amenzi de câte 10.000 sau 20.000 de lei, în total, cel mult 200.000 de lei la un control.

Știri despre: , ,