Pensionari 2019: Schimbările cu care orice pensionar ar trebui să fie la curent

Sursa foto:Which.co.uk
Sursa foto:Which.co.uk

În 2018, au apărut mai multe modificări ce vizează pensiile din sistemul de stat din România. Printre altele, punctul de pensie a fost majorat și mai multe categorii de persoane pot lucra până la o vârstă mai înaintată.

  1. Începând cu 1 iulie 2018, pensiile din România au înregistrat o ușoară creștere. Mai exact, este vorba de o majorare cu 10% a punctului de pensie până la valoarea de 1.100 de lei. Anterior, punctul de pensie avea valoarea de 1.000 de lei. Punctul de pensie va crește din nou în 2019.
  2. Totodată, și valoarea pensiei minime garantate a fost majorată. Așadar, începând din 1 iulie 2018, pensionari din sistemul public și cei din sistemul militar primesc lunar cel puțin 640 de lei. Pensiile minime vor crește din nou în 2019.
  3. Funcționarii publici au, de la începutul lunii iulie 2018, posibilitatea de a lucra, la cerere, după atingerea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare, timp de maximum trei ani. Pentru a lucra după împlinirea vârstei de pensionare, funcționarii publici trebuie să depună o cerere cu două luni înainte de acest moment.
  4. După ce Curtea Constituțională a României a spus că salariatele trebuie să aibă dreptul să lucreze până la 65 de ani, ca bărbații, nu doar până la 63 de ani, Guvernul a emis o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului muncii. Astfel, în prezent, femeile pot lucra până la 65 de ani, iar angajatorii nu se pot opune deciziei acestora.
Știri despre: ,