Radarele se vor putea folosi doar în mașini de poliție inscripționate

Sursa foto: cars.ro

Polițiștii nu vor mai putea instala radare pe mașinile neinscripționate și nu le vor mai putea folosi decât dacă sunt îmbrăcați cu uniforma specifică, iar radarele de tip pistol nu vor mai putea fi folosite la mai mult de zece metri de mașina de poliție. Măsurile se regăsesc într-un proiect de act normativ mai vechi, ce a avut un parcurs legislativ sinuos (a trecut de Parlament, dar a fost declarat parțial neconstituțional de către Curtea Constituțională a României) și care a revenit acum în Parlament, fiind adoptat luni, de Senat.

Sursa foto: cars.ro

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice este cea care vizează schimbarea modului în care se constată încălcarea vitezei legale. Propunerea legislativă a primit luni, votul senatorilor, dar are nevoie, pentru a se putea aplica, și de votul favorabil al deputaților, scrie avocatnet.ro. Concret, după cum este prevăzut în propunerea legislativă, constatarea încălcării vitezei legale va putea fi făcută doar de polițiști care poartă uniforme ce au înscrisuri distinctive. În același timp, potrivit inițiativei legislative, aparatele radar vor putea fi instalate doar pe mașini inscripționate, iar radarele de tip pistol vor putea fi folosite la cel mult zece metri de mașinile menționate anterior.

“Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive (…)”, este precizat, potrivit avocatnet.ro, în propunerea legislativă – propunere de modificare a legislației rutiere nu este deloc nouă. Această inițiativă legislativă prevede și reintroducerea unei măsuri ce a fost eliminată din legislația rutieră în anul 2018. Vorbim aici, mai exact, despre posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii contravenționale de până 20 de puncte-amendă (2.900 de lei în acest an) direct la polițistul care constată abaterea.

Atenție! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Știri despre: ,