Regulament de bloc 2019: Modelul oficial al documentului ce stabilește normele și regulile traiului la bloc a fost publicat în Monitorul Oficial

Modelul documentului care stabilește normele și regulile traiului la bloc și ale cărui prevederi ar trebui respectate de către toți locatarii din imobil, respectiv regulamentul blocului, a fost publicat recent în Monitorul Oficial. După cum stabilește noua legislație privind asociațiile de proprietari, acestea sunt obligate să adopte, până în septembrie 2019, un regulament al blocului.

În contextul în care la sfârșitul anului trecut a intrat în vigoare noua legislație privind asociațiile de proprietari, modificată prin Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a oficializat recent, prin publicarea în Monitorul Oficial, mai multe documente ce asigură aplicarea mai facilă a noii legislații, inclusiv modelul regulamentului de bloc. Astfel, luni a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul MDRAP nr. 1.058/2019 privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului, document ce stabilește modelul de regulament de bloc și care se va aplica începând de mâine.

Așadar, regulamentul de bloc se regăsește într-una dintre anexele ordinului și stabilește regulile pe care trebuie să le respecte locatarii blocului sau condițiile în care pot fi folosite spațiile comune ale imobilului, dar și normele de comportament și bună vecinătate dintre proprietari. După cum stabilește noua legislație privind asociațiile de proprietari, autoritățile ar fi trebuit să oficializeze un model de regulament de bloc până aproape de sfârșitul anului trecut, mai exact, până în data de 28 decembrie 2018.

Potrivit Legii 196/2018, asociațiile de proprietari sunt obligate, până în luna septembrie 2019, să adopte un document (Regulament bloc) prin care se stabilesc regulile de comportament din bloc, cunoscut sub numele de regulament de bloc. Regulamentul de bloc va trebui respectat de către toți locatarii din bloc, fie că aceștia sunt și proprietarii apartamentelor sau chiriași ori persoane ce locuiesc o perioadă limitată în acel bloc. În cazul nerespectării regulamentului de bloc, cei afectați pot sesiza președintele sau comitetul executiv al asociației despre nerespectarea regulilor de conviețuire în imobil.

Notă: Documentul atașat articolului este, de fapt, modelul regulamentului de bloc din proiectul legislativ, dar conținutul acestuia nu diferă de varianta publicată în Monitorul Oficial.

Știri despre: , ,