Salarizare 2019: Ar fi bine să știți aceste lucruri la încheierea sau modificarea contractului dumneavoastră de muncă

Sursa foto:hackernoon.com
Sursa foto:hackernoon.com

Salarizarea a fost unul dintre aspectele vizate destul de des de autorități la modificările legislative operate în anul ce tocmai s-a încheiat. Din acest motiv, am zis că n-ar fi rău să adunăm la un loc cele mai importante noutăți pe care ar trebui să le știe orice salariat în anul 2019.

  1. Salariul minim brut, majorat și acordat diferențiat din 2019. Prima zi a anului curent a adus nu doar o majorare a salariului minim brut pe țară, de la 1.900 la 2.080 de lei, ci și introducerea unui salariu minim diferențiat pentru posturile ce necesită studii superioare – 2.350 de lei – și a unui salariu minim diferențiat pentru domeniul construcțiilor – 3.000 de lei. Referitor la salariul diferențiat pentru studii, acesta se acordă dacă salariatul are cel puțin un an vechime în domeniul studiilor respective.
  2. Diurne mai mari din ianuarie 2019. Diurnele pe care le pot primi bugetarii atunci când au deplasări în interes de serviciu au fost majorate din prima lună a anului 2019. Automat, asta înseamnă că s-au majorat și diurnele netaxabile pe care le pot acorda angajatorii din sectorul privat.
  3. O lege unică pentru tichetele salariaților. Parlamentarii au reușit să reunească, sub umbrela unei singure legi, toate tichetele valorice pe care le pot primi salariații. În plus, aceștia au introdus și o nouă categorie de bilete de valoare: tichetele culturale.
  4. Zilele de concediu de odihnă neefectuate trebuie plătite chiar dacă n-au fost cerute, conform unei decizii din 2018 a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Concret, un angajator trebuie să compenseze în bani zilele de concediu de odihnă neefectuate chiar și în situația în care salariatul n-a depus cerere de concediu, dar asta numai dacă angajatul demonstrează că nu și-a putut lua concediu din motive independente de voința sa. Compensarea în bani se face numai la încetarea contractului de muncă.
Știri despre: ,