Salarizarea a fost unul dintre aspectele vizate destul de des de autorități la modificările legislative operate în anul ce tocmai s-a încheiat. Din acest motiv, am zis că n-ar fi rău să adunăm la un loc cele mai importante noutăți pe care ar trebui să le știe orice salariat în anul 2019.
- Salariul minim brut, majorat și acordat diferențiat din 2019. Prima zi a anului curent a adus nu doar o majorare a salariului minim brut pe țară, de la 1.900 la 2.080 de lei, ci și introducerea unui salariu minim diferențiat pentru posturile ce necesită studii superioare — 2.350 de lei — și a unui salariu minim diferențiat pentru domeniul construcțiilor – 3.000 de lei. Referitor la salariul diferențiat pentru studii, acesta se acordă dacă salariatul are cel puțin un an vechime în domeniul studiilor respective.
- Diurne mai mari din ianuarie 2019. Diurnele pe care le pot primi bugetarii atunci când au deplasări în interes de serviciu au fost majorate din prima lună a anului 2019. Automat, asta înseamnă că s-au majorat și diurnele netaxabile pe care le pot acorda angajatorii din sectorul privat.
- O lege unică pentru tichetele salariaților. Parlamentarii au reușit să reunească, sub umbrela unei singure legi, toate tichetele valorice pe care le pot primi salariații. În plus, aceștia au introdus și o nouă categorie de bilete de valoare: tichetele culturale.
- Zilele de concediu de odihnă neefectuate trebuie plătite chiar dacă n-au fost cerute, conform unei decizii din 2018 a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Concret, un angajator trebuie să compenseze în bani zilele de concediu de odihnă neefectuate chiar și în situația în care salariatul n-a depus cerere de concediu, dar asta numai dacă angajatul demonstrează că nu și-a putut lua concediu din motive independente de voința sa. Compensarea în bani se face numai la încetarea contractului de muncă.