Termenul pentru depunerea în 2019 a declarației unice va fi amânat, odată cu plata taxelor pe 2018

Termenul pentru depunerea declarației unice cu estimarea pentru 2019 și pentru definitivarea situației pe 2018 și plata dărilor fiscale pentru veniturile din anul precedent e stabilit pentru vinerea viitoare. Cum lucrurile nu merg foarte bine în practică cu depunerea acestei declarații și există riscul neconformării contribuabililor, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune amânarea termenului declarației până la vară, printr-un proiect de ordonanță de urgență.

         Pe fondul unei funcționări mai mult decât defectuoase a Spațiului Privat Virtual (și a site-ului Fiscului, în ansamblu) în ultimele două săptămâni, a devenit evident și pentru guvernanți că respectarea termenului de 15 martie pentru depunerea declarației unice și pentru plata dărilor prin aceasta, până la aceeași dată, pentru veniturile de anul trecut este dificilă. Astfel, MFP a venit cu un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru amânarea termenului de depunere a declarației unice, demers care va deveni oficial atunci când vom avea proiectul adoptat în Monitorul Oficial.

Mai exact, termenul se prorogă până la 31 iulie 2019 inclusiv. Prorogarea e valabilă atât pentru depunerea declarației cu privire la veniturile pe 2019 (estimarea pentru anul curent), cât și pentru plata dărilor fiscale (impozit și contribuții sociale) pentru veniturile pe 2018. De asemenea, cei care ar fi beneficiat de bonificația de 5% pentru că au depus declarația unică electronic până la 15 iulie 2018 și plăteau integral până la 15 martie anul acesta contribuțiile și impozitul pentru 2018 vor beneficia de reducere dacă plătesc integral aceste dări până la 31 iulie 2019, potrivit proiectului de OUG.

      Atenție! Proiectul de OUG privind amânarea termenului declarației unice NU se aplică încă. Acesta trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

Știri despre: , ,