Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Școală

Sursa foto: IPJ Vrancea
Sursa foto: IPJ Vrancea

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea  au desfăşurat miercuri, activități preventive, menite să marcheze Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Şcoală,  prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu Direcția Județeană de Sport și Tineret Vrancea,  în calitate de gazdă. Scopul acestei zile a fost promovarea ideii de educare a copiilor în și pentru armonie, solidaritate, toleranță, respect pentru drepturile omului şi nonviolență. Pentru a marca această zi, poliţiştii  au invitat la dezbatere specialiști  ai Centrului de Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, Serviciului de Probațiune Vrancea, Penitenciarului Focșani care le-au transmis celor  68 de elevi ai liceelor ”Mihail Kogălniceanu”, ”Gheorghe Tattarescu”, ”G.G. Longinescu”,  ”Valeriu D. Cotea”,  ”Edmond Nicolau”,  recomandări pentru evitarea situaţiilor de conflict dar și consecințele finale ale unui act de violență.

Sursa foto: IPJ Vrancea

Pentru a le mărturisi care au fost regretele, cauzele și efectele folosirii violenței, la dezbatere au participat două persoane cu istoric în folosirea violenței, custodiate de Penitenciarul Focșani. Totodată, în cadrul activității au fost prezentate aspecte legate de răspunderea penală și contravențională a minorilor, cât și probleme frecvente cu care se pot confrunta aceștia în societate: traficul de ființe umane, consumul de substanțe interzise, violența în rândul tinerilor.

În semn de solidaritate, la sfârșitul activității, în fața Centrului de Tineret din cadrul Direcției de Sport și Tineret Vrancea, polițiștii și ceilalți participanți la activitate și-au dat mâna formând simbolic ”un lanț uman” – manifestare împotriva violenței în școli. Pentru  a preveni violența, polițiștii au transmis celor aproape 70 de elevi prezenți următoarele recomandări:

Sursa foto: IPJ Vrancea
  • NU încurajaţi violenţa şi nu proferaţi injurii! Acestea sunt cauze ce duc la declanşarea unor conflicte şi pot genera violenţa;
  • NU vă faceţi singuri dreptate! Unele gesturi pot avea consecinţe grave!
  • NU daţi frâu liber sentimentelor de ură, invidie, laudă şi grandomanie!
  • Evitaţi persoanele mai irascibile şi puse pe ceartă! NU le jigniţi şi NU le încurajaţi!
  • Dacă sunteţi martorul unei agresiuni, interveniţi cerând ajutorul profesorilor sau poliţiei!
  • NU daţi curs provocărilor venite de la persoane aflate în stare de ebrietate!
  • Evitaţi persoanele dubioase care se află în perimetrul şcolii şi doresc să vă atragă la comiterea unor infracţiuni (trafic de droguri, trafic de persoane şi violenţă).
  • Nu acceptați compania persoanelor necunoscute, ele pot fi autoare sau complice la tâlhării.
  • În orice situație, nu dați frâu manifestărilor vulgare și sentimentelor de ură, gelozie, invidie, laudă. Procedând astfel nu se va isca un conflict!

Toate formele agresiunii întâlnite în şcoli – de la îmbrânceli şi jigniri, până la injurii, vulgarităţi, intimidări fizice şi verbale – trebuie să dispară iar relaţiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-părinte trebuie dezvoltate pe o bază de armonie şi toleranţă, în care puterea de convingere a cuvântului şi nu a violenţei.