Acordul privind Brexit a fost respins de Parlamentul britanic

Sursa foto: NDTV.com
Sursa foto: NDTV.com

Parlamentul de la Londra a respins, marţi seară, proiectul acordului de “divorț” convenit cu Uniunea Europeană de către premierul britanic Theresa May. Acordul de Brexit al Theresei May, respins de parlamentari cu 432 de voturi la 202, anunță The Guardian. Acest vot, care reprezintă o înfrângere istorică pentru Theresa May, amplifică incertitudinea cu privire la viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din UE. După vot, opoziția laburistă a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului conservator condus de Theresa May.

May i-a reasigurat pe cei care au votat la referendum părăsirea UE că votul lor va fi respectat și le-a cerut deputaților să vină cu soluții și să colaboreze cu Guvernul, scrie Reuters. ”Fiecare zi care trece fără ca această problemă să fie rezolvată înseamnă mai multă incertitudine, mai multă amărăciune și o rană tot mai mare”, apreciază May. Premierul britanic spune că, dacă va rămâne în funcție, va lua legătura cu Bruxelles-ul și cu partenerii europeni în cel mai scurt timp pentru a continua negocierile.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a scris pe Twitter că regretă votul Parlamentului britanic prin care a respins acordul de Brexit şi cere Marii Britanii să-şi clarifice cât mai repede intenţiile rivind procedura de Brexit. Acelaşi lucru îl cere şi Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, în timp ce Donald Tusk speră în rămânerea Marii Britanii în UE.