Sistem informatic pentru monitorizarea prezenței la vot și prevenirea fraudei electorale, folosit la alegerile europarlamentare din 2019

Sursa foto:roaep.ro
Sursa foto:roaep.ro

Alegerile europarlamentare de anul acesta se vor desfășura prin folosirea unui sistem informatic, care să ajute la monitorizarea prezenței la vot și la prevenirea fraudei electorale. Sistemul în cauză va putea semnala anumite probleme legate de votanții individuali sau va fi folosit pentru monitorizarea numărării voturilor.   Practic, sistemul informatic folosit în cadrul alegerilor europarlamentare, astfel cum reiese din Ordonanța de urgență nr. 6/2019 privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, va fi utilizat, în principal, pentru a verifica statutul votanților și pentru a garanta desfășurarea eficientă și corectă a numărării voturilor.

Măsurile adoptate prin Ordonanța de urgență, în vederea atingerii obiectivelor menționate mai sus, sunt variate, însă vom prezenta, cu titlu de exemplu, o parte din acestea, în special pe cele privind desfășurarea propriu-zisă a alegerilor. În primul rând, sistemul informatic va fi folosit pentru înscrierea datelor alegătorilor care se prezintă la vot, în secțiile de votare. Astfel, datele respective vor putea fi folosite pentru monitorizarea prezenței la vot.

Mai mult, sistemul informatic va fi folosit dacă alegătorul nu figurează pe lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală specială, după caz, din secția de votare respectivă. Într-un astfel de context, se vor putea verifica aspecte precum dreptul la vot al unei persoane sau dacă persoana respectivă este arondată la o altă secție de votare. În plus, sistemul informatic va fi folosit pentru monitorizarea numărării voturilor, în scopul evitării fraudelor electorale. Practic, membrii birourilor electorale vor fi monitorizați, prin intermediul sistemului informatic. Sistemul va fi operat de anumite persoane selectate cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.