Ministerul Culturii și Identității Naționale, în colaborare cu Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a organizat pe 1 martie 2019, evenimentul „Gala Tezaure Umane Vii – 2019”, în Aula Ministerului Culturii și Identității Naționale, în prezența ministrului Valer-Daniel Breaz și a Secretarului de Stat, Alexandru Pugna. Scopul evenimentului a fost acela de a celebra creația românească tradițională și de a marca importanța păstrării tradițiilor prin recunoștința față de persoanele ce promovează și lasă moștenire, tuturor, elemente de patrimoniu național imaterial.
Doi meșteri populari vrânceni au primit titlul de „Tezaur Uman Viu”. Ei sunt Șerban Terțiu, cunoscut pentru măștile sale, și Pavel Caba, sculptor în lemn, ambii din Nereju. Pavel Caba a fost reprezentat la ceremonie de ginerele său, Pavel Lupasc, și el meșter popular renumit. Șerban Terțiu este făuritorul măștilor tradiționale (de lemn sau din piele) specifice Țării Vrancei, ce reprezintă tradițiile și obiceiurile vechi de sute de ani din acest ținut istoric. Pavel Caba confecționează instrumente muzicale tradiționale de suflat, fiind totodată și un sculptor în lemn de mare talent.
,,Tezaur Uman Viu” este un titlul onorific acordat de Ministerul Culturii. Proiectul TEZAURE UMANE VII a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. Pe de altă parte își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia.