Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret, sărbătorită la Biblioteca Județeană Vrancea

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărții pentru Copii (2 aprilie), Biblioteca Județeană Vrancea, prin Secția pentru copii și tineret, anunță lansarea, la nivel județean, a Proiectului Național Prietenie pe o sfoară, ce se va derula  în perioada 2 aprilie – 31 mai 2019. Inițiat în anul 2013, de către Biblioteca Judeţeană  „George Bariţiu” din Braşov (Secția pentru copii și tineret), Proiectul Prietenie pe o sfoară se desfășoară în județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Ialomița, Iași, Neamț, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea. Coordonatoarea acestui proiect național este doamna Melania Luana Butnariu (Biblioteca din Braşov), care a reușit anul acesta să adune peste 100 de parteneri.

Cea de-a VII-a ediție a proiectului propune tema: Carlo Collodi și poveștile sale minunate. În Vrancea, proiectul se va derula la Secția pentru copii și tineret a Bibliotecii Judeţene (coordonator Maria Cristina Olaru) și  Biblioteca Municipală din Adjud (coordonator Tatiana Valeaa). În acest proiect sunt implicate următoarele unităţi şcolare: din Focşani – Școala Gimnazială nr. 7, Școala Gimnazială nr. 3, Școala Gimnazială Ion Basgan; din Adjud – Școala Gimnazială Mareșal Averescu, Școala Gimnazială Mihail Armencea, Școala Gimnazială Principele Radu, Școala Gimnazială Angela Gheorghiu,  Grădinița nr. 4 și  nr. 1; iar din Mirceşti – Școala Mircești structura Vânători.

  Proiectul presupune derularea unor ateliere de lectură, în biblioteci și în unitățile școlare; copiii cunosc un autor de povești, ascultă povestirile în lectura bibliotecarilor, cadrelor didactice sau a voluntarilor și realizează planșe de desen inspirate de poveștile lecturate. Desenele astfel lucrate călătoresc în toată țara și ajung să formeze expoziții în bibliotecile partenere. Astăzi, cu ocazia Zilei internaționale a cărții pentru copii, începând  cu ora 10.00 vor debuta – simultan la Secția pentru copii și tineret a Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea și la Biblioteca Municipală din Adjud – atelierele de lectură din cadrul Proiectului Național Prietenie pe o sfoară, la care vor participa peste 100 de preșcolari și elevi.

Secția pentru copii și tineret a Bibliotecii Județene Vrancea are ca invitați speciali trei clase de copii, coordonați de doamnele învățătoare Marina Baciu, Daniela Chiric, Cristina Oană și, respetiv, Mirela  Hanganu (bibliotecar), de la Școala Gimnazială  nr. 7. Copiii vor asculta poveștile lui Carlo Collodi și vor pregăti materialele în vederea reprezentării județului nostru la nivel național. Proiectul Național Prietenie pe o sfoară are un dublu impact, asupra  copiilor din țară, care participă la diverse activități tematice, care au drept scop dezvoltarea gustului pentru lectură; şi asupra bibliotecilor și bibliotecarilor din România, uniți de un scop comun, şi anume educația de calitate prin lectură.