Guvernul adoptă primele măsuri în urma consultărilor cu transportatorii și fermierii

Guvernul României a anunțat adoptarea unui set inițial de măsuri ca răspuns la revendicările transportatorilor și fermierilor, în urma unei serii de consultări productive.

În cadrul ședinței de Guvern de joi, vor fi aprobate aceste măsuri, cu promisiunea de a continua dialogul pentru rezolvarea tuturor problemelor legitime ridicate de aceste sectoare.

Premierul Marcel Ciolacu, după o întâlnire cu reprezentanții Confederațiilor din sectorul transporturilor, a subliniat angajamentul Guvernului de a răspunde constructiv și eficient la solicitările aduse în discuție.

Printre măsurile convenite se numără:

  • Modificări ale Controlului de Cântărire la Frontiere: Sunt recunoscute rezultatele măsurărilor efectuate de autoritățile statelor membre UE pentru emiterea autorizațiilor de transport și aplicarea sancțiunilor.
  • Stabilirea Limitelor de Toleranță: Se vor stabili limite pentru depășirea greutății camioanelor, în concordanță cu legislația europeană.
  • Clarificări Privind Inspecția Tehnică Periodică: Se vor clarifica aspecte legate de inspecția tehnică a vehiculelor și atestarea profesională în domeniul transporturilor rutiere.
  • Corelări Legislative pentru Contractele de Transport Naționale: Se vor corela dispoziții pentru încheierea și executarea contractelor de transport naționale.
  • Decontarea Transportului Elevilor: Se va continua dialogul pentru găsirea unei soluții la această temă.

Un aspect cheie încă în analiză este restituirea parțială a accizei la carburant către operatorii de transport.

Consultările vor continua la nivelul Ministerelor Transporturilor și Finanțelor, pentru a asigura că soluțiile identificate sunt eficiente și sustenabile pe termen lung.