Asigurarea de sănătate prin declarația unică va fi valabilă până la 15 martie

Sursa foto: csid.ro

Persoanele care au obținut venituri din activități independente sau care s-au asigurat facultativ la sănătate și au depus declarația unică vor putea beneficia de asigurare în sistemul de sănătate până la jumătatea lunii martie a anului viitor, nu doar până la 31 decembrie 2018, așa după cum stabilește legislația în vigoare. Pentru a se remedia situația celor care au depus declarația unică și care nu ar fi fost asigurați în perioada ianuarie – martie 2019, Guvernul a adoptat recent un proiect de act normativ în acest sens.

Sursa foto: csid.ro

Proiectul de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății stabilește, printre altele, un nou termen până la care persoanele care au depus declarația unică vor beneficia de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Propunerea legislativă a fost adoptată recent în ședința săptămânală a Executivului și mai are nevoie, pentru a se putea aplica, doar de publicarea în Monitorul Oficial.

Concret, documentul stabilește ca persoanele care obțin venituri din activități independente și depun declarația unică să beneficieze de calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate între două termene succesive de depunere a declarațiilor fiscale. Potrivit legislației în vigoare, cei ce au realizat venituri din activități independente, din drepturi de autor, din închiriere de spații sau din activități agricole și au depus declarația unică mai au calitatea de asigurat în sistemul medical de stat doar până la sfârșitul acestui an, respectiv până pe data de 31 decembrie 2018.

Apoi, legislația stabilește și că această calitate de asigurat în sistemul de sănătate se dobândește la depunerea declarației unice. În condițiile în care următorul termen de depunere a declarației unice este stabilit pe 15 martie 2019, o parte dintre cei care au depus acestă declarație fiscală nu ar fi fost asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate în intervalul cuprins între lunile ianuarie și martie 2019.

Astfel, pentru a asigura accesul neîntrerupt al persoanelor cu venituri provenite din activități independente care au depus declarația unică la servicii medicale în sistemul de stat din România, Guvernul a adoptat joi proiectul de act normativ care stabilește că și în perioada cuprinsă între ianuarie și martie 2019 aceste persoane vor beneficia de asigurare de sănătate.

Atenţie! Proiectul de ordonanță de urgență NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.