Contribuția personală a asiguratului pentru servicii medicale la privat va fi reglementată în lege

Sursa foto: Buzaumedia

Pentru a reglementa o zonă gri, netransparentă a plăților din sectorul privat de sănătate pentru serviciile medicale la care au dreptul asigurații, Ministerul Sănătății a pus recent în dezbatere un proiect de act normativ care va introduce în Legea sănătății o contribuție personală a asiguratului. Aceasta va reprezenta o diferență de tarif din prețul cerut de furnizorul privat de servicii medicale, sumă de bani care nu poate fi considerată nicicum ca fiind o coplată, așa cum există ea acum în Legea sănătății, în sectorul medical de stat.

Sursa foto: Buzaumedia

Pe fondul unei urgențe de reglementare, Ministerul Sănătății a pus săptămâna asta în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului prin care se dorește introducerea în lege a unei contribuții personale a pacientului asigurat care se duce la un spital sau clinică privată ce are contract cu casa de sănătate, scrie avocatnet.ro. Potrivit proiectului în dezbatere, contribuția personală va fi diferența dintre tariful furnizorului privat de servicii medicale și suma de bani aferentă acelui serviciu medical decontată din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).

Furnizorii privați de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, pot încasa direct de la asigurat o contribuție personală pentru serviciile contractate, cu acordul informat prealabil în scris, al asiguratului în acest sens” este prevederea care se vrea introdusă în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

La serviciile medicale cerute cu programare, asiguraților li se va spune de la bun început dacă trebuie să mai scoată ceva din buzunar, adică să facă o astfel de contribuție personală, precum și care ar fi valoarea acesteia, astfel încât să decidă dinainte dacă merg la respectiva clinică privată sau la alta, care practică, să zicem, tarife mai mici, iar diferența reprezentând contribuție personală e mai mică sau nu e necesară deloc.

Atenție! Proiectul de OUG privind contribuția personală NU se aplică momentan. El trebuie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

Știri despre: ,