Modificări privind metodologia de reatestare a competenţei profesionale a asistenților medicali!

Sursa foto:tirgumureseanul.ro
Sursa foto:tirgumureseanul.ro

Potrivit ultimelor noutăți legislative metodologia a fost completată de Hotărârea nr. 10/2019 publicată în Monitorul Oficial nr. 776/2019. În conformitate cu prevederile art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, în cazul în care un asistent medical generalist, o moaşă sau un asistent medical nu îşi exercită profesia efectiv, legal şi neîntrerupt pe o perioadă de cel puţin un an, în ultimii 5 ani de la data absolvirii studiilor care atestă formarea în profesie, vor fi reatestaţi, în vederea reluării activităţii.

Reatestarea competenţei profesionale a asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali în vederea exercitării profesiei se face, scrie lexcafe, la cerere, de către o comisie a filialei Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România. În vederea exercitării profesiei, asistentul medical generalist, moaşa sau asistentul medical trebuie să facă dovada că nu a avut o întrerupere în exercitarea profesiei mai mare de 4 ani anterior datei solicitării avizului anual şi/sau certificatului de membru. Potrivit ultimelor noutăți legislative, în cazul asistenţilor medicali generalişti care au urmat programul de revalorizare a formării iniţiale, termenul de reatestare curge de la data absolvirii programului special de revalorizare a formării iniţiale de asistent medical generalist, dobândită anterior datei de 1 ianuarie 2007, pentru absolvenţii învăţământului postliceal şi ai învăţământului superior.

Este important de reținut că în cazul în care candidatul nu obţine punctaj minim de promovare a stagiului practic sau a probei teoretice la două examene de reatestare succesive, candidatul poate solicita reatestarea competenţei profesionale după o perioadă de minimum 6 luni. Comisia de reatestare a competenţei profesionale va întocmi un proces – verbal, semnat de către toţi membrii acesteia, în care se vor consemna rezultatele evaluării probei teoretice şi a stagiului practic. Iar filiala judeţeană a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România va elibera certificatul de reatestare a competenţei profesionale.