Un nou dispozitiv microfluidic poate detecta celulele canceroase din sânge

Sursa foto:ET HealthWorld
Sursa foto:ET HealthWorld

Cercetătorii din Australia au dezvoltat un dispozitiv care poate izola celulele individuale de cancer din probele de sânge. Dispozitivul microfluidic funcționează prin separarea diferitelor tipuri de celule în funcție de mărimea lor. Cu ajutorul acestuia, în viitor s-ar putea efectua biopsii lichide rapide și ieftine, capabile să detecteze cancerul, fiind un ajutor în dezvoltarea unor planuri de tratament specifice. Posibilitatea de a izola cu succes celulele canceroase este un pas esențial în realizarea biopsiei lichide, în care cancerul ar putea fi detectat printr-o simplă analiză de sânge. Acest lucru ar putea elimina disconfortul și costul biopsiilor tisulare, care utilizează ace sau proceduri chirurgicale ca parte a diagnosticării cancerului. De asemenea, biopsia lichidă poate fi utilă și pentru urmărirea eficacității chimioterapiei pe parcursul timpului și pentru detectarea cancerului în organele dificil de accesat prin tehnicile tradiționale, cum ar fi creierul și plămânii.

Cu toate acestea, izolarea celulelor tumorale care circulă în sange nu este o sarcină ușoară, deoarece acestea sunt prezente în cantități extrem de mici. Pentru multe tipuri de cancer, celulele sunt prezente la niveluri apropiate de 1 la 1 miliard de celule sanguine. Echipa de specialiști a dezvoltat un dispozitiv care utilizează mărimea pentru a separa celulele tumorale de sânge. Utilizarea diferențelor de mărime pentru a separa tipurile de celule dintr-un lichid este mai ușoara decât separarea afinității, care necesită o mulțime de operațiuni avansate de purificare.

Specialiștii au luat probe de 5 mililitri de sânge sănătos cu 10 celule de cancer pulmonar, iar apoi au folosit dispozitivul. Au reușit să identifice 93% din celulele canceroase. Dispozitivele microfluidice concepute anterior au avut rate de identificare cuprinse între 50 si 80%. Mai apoi, au luat opt probe de sânge de la pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar și au reușit să separe celulele canceroase din șase probe, utilizând acest dispozitiv.