Profesorii, medicii și asistenții sociali care cumulează două funcții vor putea să beneficieze de concediu de odihnă de la ambii angajatori, prevede un proiect de act normativ al Ministerului Muncii. Propunerea vine ca urmare a faptului că, actualmente, acești bugetari primesc concediu de odihnă numai pentru funcția de bază, iar pentru cealaltă funcție își pot lua numai concediu fără plată.
Prevederile propuse sunt incluse într-un Proiect de hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare. Acesta a fost lansat azi în dezbatere publică și, ca să se aplice, trebuie doar să fie adoptat de Executiv. Autoritățile vor să elimine o discriminare legislativă dintre salariații din mediul bugetar și salariații din mediul privat referitoare la acordarea concediului de odihnă. Mai precis, dacă cumulează două funcții, și bugetarii vor putea să beneficieze de concediu de odihnă de la ambii angajatori. În momentul de față, bugetarii care cumulează două funcții pot primi concediu de odihnă doar pentru funcția de bază, iar la funcția secundară pot cere numai concediu fără plată. Practic, asta duce la o diminuare a veniturilor de la funcția secundară în perioada concediului. „Salariații care îndeplinesc prin cumul, pe lîngă funcția de bază, cu o normă întreagă, o altă funcție, au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcția de bază. Unitatea în care salariații cumulează le va acorda, la cerere, un concediu fără plată pentru zilele de concediu de odihnă primite de la cealaltă unitate”, prevede acum legislația concediilor bugetarilor.
Concret, această prevedere urmează să dispară, astfel încât bugetarii să beneficieze de concediu de odihnă de la ambii angajatori. Adică exact așa cum se întâmplă deja în cazul salariaților din mediul privat. „În acest fel se elimină discriminarea salariaților din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare față de salariații din mediul privat, în ceea ce privește drepturile și obligațiile corelative care decurg din executarea contractelor individuale de muncă”, explică inițiatorii proiectului de HG în nota de fundamentare aferentă.
În prezent, Legea salarizării bugetare din 2017 prevede că cumulul de funcții este posibil, în esență, pentru profesori, medici și asistenți sociali. „În cazuri excepționale, posturile vacante și temporar vacante aferente funcțiilor didactice, funcțiilor de specialitate medico-sanitară și asistență socială și funcțiilor de specialitate artistică pot fi ocupate și prin cumul de funcții de personal angajat, cu respectarea prevederilor legale privind cumulul de funcții și a celor referitoare la ocuparea posturilor vacante”, scrie în actul normativ.
Atenție! Proiectul de HG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.