Cei aproape să fie executați silit pentru datorii fiscale vor putea cere medierea fiscală

Sursa foto: Buzaumedia

Pentru evitarea ori amânarea măsurilor de executare silită pentru datoriile fiscale, contribuabilii ar putea în viitor să solicite medierea cu organul fiscal pentru a lămuri întinderea datoriilor și pentru a găsi cele mai bune soluții de rambursare a acestora. Medierea în cadrul executării silite fiscale e propusă într-un proiect de lege care ar putea să primească săptămâna aceasta votul decisiv la deputați.

Sursa foto: Buzaumedia

Contribuabilul care primește somația de executare silită de la organul fiscal va putea să ceară medierea pentru a clarifica situația sa fiscală și pentru a mai amâna puțin măsurile de executare silită fiscală, potrivit unui proiect de lege care se află pe ordinea de zi la deputați pentru vot final. Procedura de mediere din cadrul executării silite fiscale este cuprinsă în Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 25/2018, care are nevoie de votul deputaților, promulgarea prin decret prezidențial și publicarea în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

Parlamentarii propun ca lucrurile să stea în felul următor: dacă în termen de 15 zile de la primirea somației nu se plătesc datoriile sau contribuabilul nu notifică organul fiscal că vrea să intre într-o procedură de mediere, atunci executarea silită pentru acele datorii chiar va începe. “În vederea realizării procedurii de mediere debitorul notifică organul fiscal cu privire la intenția sa în termen de 15 zile de la primirea somației. La notificare se anexează documente și informații care să susțină situația sa economică și financiară“, scrie în proiect.

Atenție! Proiectul de lege ce cuprinde procedura de mediere fiscală NU se aplică încă. Acesta are nevoie de votul deputaților, de promulgarea de către președintele României și de publicarea în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.