Declarația unică pentru persoane fizice are termen pe 15 martie. Cine și pentru ce trebuie să o depună

Sursa foto: Bihon.ro
Sursa foto: Bihon.ro

Termenul de depunere a declarației unice pentru estimarea veniturilor din țară pe 2019 și pentru reglarea veniturilor realizate anul trecut este 15 martie și declarația se depune numai online în 2019. Totuși, formularul mai are și alte funcționalități, putând fi depus, de exemplu, și de către persoanele care nu obțin venituri.

  1. Pentru ce depui declarația anul acesta?

Formularul fiscal se folosește anul acesta atât pentru estimarea veniturilor pe 2019, în scopul stabilirii impozitelor și eventualelor contribuții sociale la pensii (CAS) și sănătate (CASS), cât și pentru definitivarea fiscalizării veniturilor realizate în anul precedent. Deci, atât pentru regularizarea pe 2018, cât și pentru estimarea pe anul curent. Declarația se depune însă și de cei care nu au venituri de declarat și impozitat, dar vor să se asigure facultativ la sănătate. Același formular e folosit anul acesta și de către cei care vor să se asigure voluntar la sănătate, deși nu obțin venituri, precum și pentru redirecționarea unui procent din impozitul pe venit datorat statului către organizațiile nonguvernamentale.

  1. Ce venituri sunt vizate de declarația unică?

Vorbim de veniturile realizate în 2018 (inclusiv cele din străinătate) și de cele estimate a se realiza în România în acest an. Sunt vizate veniturile din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor (chirii), activități agricole impuse în sistem real, silvicultură, piscicultură, veniturile din investiții, alte venituri, cu excepția celor ce obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către plătitorul de venit. De asemenea, sunt vizate pentru impozitare și veniturile realizate în România de persoanele fizice, în perioada 1 ianuarie – 22 martie 2018 inclusiv, ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker.

  1. Care e termenul-limită?

Declarația trebuie depusă la organul fiscal până pe 15 martie. Apoi, pentru estimatul dat se pot face regularizări, completări și modificări ori de câte ori dorește contribuabilul. Acesta nu reprezintă însă și termenul de plată pentru ce se estimează în declarație că ar trebui plătit pentru 2019. Cei care încep să obțină venituri anul acesta ulterior acestui moment nu așteaptă însă anul următor ca să o depună online, fiind obligați să o facă în 30 de zile de la data producerii evenimentului (de exemplu, în cazul celor care încheie un contract de închiriere a locuinței, declarația trebuie depusă în 30 de zile de la încheierea lui).

  1. Unde se depune declarația unică?

Anul acesta nu ne mai putem duce la ghișeele organelor fiscale pentru a depune declarația unică. De acum înainte ea se poate depune numai online, prin intermediul SPV sau pe site-ul e-guvernare.ro, dar numai cu semnătură electronică calificată, în acest din urmă caz.

Atenție! Cum anul trecut au existat perioade și de câteva zile în care SPV a fost nefuncțional din cauza numărului mare de accesări, e de așteptat ca anul acesta să existe probleme dacă nu mai mari, atunci la fel ca anul trecut. E de dorit să nu lăsați depunerea formularului online pe ultima săptămână dinainte termenului, pentru că e foarte posibil să ajungeți să depășiți termenul. Cu atât mai mult dacă nu aveți la acest moment cont în SPV și vă numărați printre cei care trebuie să treacă pe la un ghișeu ANAF ca să-și activeze acest cont.

  1. Ce riști dacă nu depui declarația în termen?

Codul fiscal prevede o amendă contravențională între 50 și 500 de lei pentru cei care uită să respecte termenul-limită de depunere a declarației. Partea bună e că se poate plăti la jumătate în 15 zile.

  1. Cum se fac rectificări pe această declarație?

Se pot face rectificări oricând și oricâte, potrivit Codului fiscal. Se folosește același formular, dar bifând căsuța corespunzătoare pentru a marca faptul că e vorba de o rectificare. Venitul estimat se poate corecta până la termenul de plată a impozitului datorat, respectiv până la data de 15 martie a anului următor celui de impunere – în cazul de față, până în 2020.

  1. Ce, cum și unde se plătește?

Pentru veniturile estimate pentru 2019 se datorează impozitul pe venit de 10% și contribuțiile sociale la pensii (25%) și sănătate (10%) dacă și numai dacă veniturile nete depășesc cel puțin 12 salarii minime brute (24.960 de lei). Contribuabilul poate alege să plătească aceste contribuții și dacă are venituri sub plafon. Se pot face plăți până la 15 martie 2020, în mai multe tranșe chiar. Plățile se pot face în numerar, la unitățile Trezoreriei, prin card bancar, la Trezorerie, online, prin ghișeul.ro, prin mandat poștal ori prin virament bancar. Anul trecut, prin Ordinul ANAF nr. 2937/2018 s-a introdus obligația de a plăti impozitul și contribuțiile pentru declarația unică în contul unic 55.04 “Sume reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice în curs de distribuire”. Cât despre plățile pentru veniturile din 2018, termenul-limită este 15 martie 2019.

  1. Se mai dau bonificații anul acesta?

Despre eventuale bonificații pe 2019 nu avem nicio veste la acest moment. Dacă ele vor fi reglementate printr-un act normativ, acest lucru fiind obligatoriu, vom afla la momentul respectiv pentru ce se acordă și în ce cuantum. E clar însă că nu se vor mai acorda pentru depunerea online, din moment ce depunerea online e singura variantă. Cât despre bonificațiile ce s-au acordat pentru plata până la 15 decembrie 2018 (plus, după caz, depunerea online până în vară a declarației unice), acestea rămân în picioare și vor fi reglate cu contribuabilii beneficiari în următoarea perioadă, după cum reiese din modelul noii declarații.

  1. Se mai emit decizii de impunere?

Declarația unică presupune un sistem de autoimpunere, deci nu vor mai exista, în teorie, decizii de impunere.

Notă: Asigurarea de sănătate făcută prin declarația unică anul trecut e valabilă până la 15 martie. Ulterior, asigurarea va avea continuitate numai dacă se depune la timp declarația pe 2019.