Definiția salariului minim brut diferențiat din domeniul construcțiilor, ce este inclusă în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018, va fi modificată ușor în data de 21 iulie 2019, schimbare introdusă prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2019. Concret, după cum scrie avocatnet.ro, în momentul de față, legislația prevede că salariul de bază minim brut pentru domeniul construcțiilor trebuie stabilit la 3.000 de lei, însă fără a include sporurile și alte adaosuri. Duminica asta, această definiție va fi modificată astfel încât suma să fie stabilită la 3.000 de lei fără a include atât sporurile și alte adaosuri, cât și indemnizațiile.
Așadar, schimbarea este că, pe lista sumelor ce nu trebuie incluse în salariul de bază, vor apărea și indemnizațiile. Dar această modificare obligă angajatorii la majorarea salariilor minime, în cazul în care indemnizațiile sunt acum incluse în acel cuantum de 3.000 de lei? Teoretic, nu. Nu este necesară nicio modificare salarială.
Salariul de bază este o parte fixă a lefei, în timp ce indemnizațiile sunt o parte suplimentară. Asta înseamnă că angajatorii oricum nu puteau include până acum indemnizațiile în salariul de bază, chiar dacă definiția salariului minim din construcții este incompletă. Dacă există angajatori care au inclus, din greșeală sau din neștiință, indemnizațiile în acea sumă minimă brută de 3.000 de lei, atunci aceștia trebuie să modifice contractele salariaților în cauză cât mai repede.
Printre altele, OUG nr. 43/2019 stabilește cu câteva luni bune în avans cuantumul salariului minim brut diferențiat din domeniul construcțiilor pentru anul 2020. Acesta va fi tot de 3.000 de lei. Totodată, din 21 iulie 2019, angajatorii care nu vor respecta salariul minim diferențiat vor risca nu doar amendarea, ci și pierderea facilităților fiscale din domeniul construcțiilor (dacă beneficiază de ele).