Construcții: Facilitățile fiscale se aplică și pentru salariații part time? Ce propun autoritățile

Sursa foto: buzaumedia

Din acest an, angajatorii din domeniul construcțiilor plătesc, pentru salariații proprii, taxe salariale reduse, dacă aceștia au venituri minime brute de 3.000 de lei pe lună. Însă această regulă se aplică și în cazul salariaților part time care primesc sume sub acest nivel?

Sursa foto: buzaumedia

În domeniul construcțiilor se aplică reduceri de taxe salariale pentru lucrători între anii 2019 și 2028, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018. Însă acestea sunt valabile dacă veniturile brute lunare ale angajatului sunt cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei. În aceste condiții, a apărut o nelămurire referitoare la salariații part time plătiți lunar cu sume brute sub nivelul de 3.000 de lei: taxele salariale reduse se aplică, în mod proporțional, desigur, și acestora?

Momentan, nu există un răspuns oficial, motiv pentru care avem nevoie neapărat de normele pentru aplicarea concretă a facilităților fiscale. Acestea urmează să fie incluse într-un ordin comun al mai multor ministere, prin care se vor actualiza formularul fiscal 112 și instrucțiunile sale. Însă răspunsul se preconizează a fi nu. Proiectul respectiv de ordin face referire inclusiv la acest aspect și acolo scrie că salariații part time din domeniul construcțiilor vor beneficia și ei de taxele salariale reduse, însă numai dacă au venituri lunare brute de cel puțin 3.000 de lei. Astfel, dacă salariații part time au de la 2.999 de lei în jos, angajatorii trebuie să le plătească integral taxele salariale obișnuite (10% impozit pe venit, 10% sănătate, 25% pensii și 2,25% muncă).

„Facilitățile fiscale se acordă și în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parțial de lucru dacă sunt îndeplinite cumultativ condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal. Pentru angajații care au încheiat astfel de contracte și realizează un venit brut lunar sub valoare de 3.000 de lei și care nu beneficiază de facilitățile fiscale prevăzute la art. 60 pct. 5, 138^1 și 154 alin. (1) lit. r), sunt aplicabile în mod corespunzător dispozițiile Capitolului III din titlul IV și Capitolul II, III și IX din titlul V ale Codului fiscal”, este detaliat în proiectul de ordin.

Taxele salariale reduse pentru domeniul construcțiilor se vor declara și achita prima oară pentru veniturile aferente lunii ianuarie 2019. Deci, termenul-limită este 25 februarie 2019. Facilitățile fiscale aplicabile celor cu venituri lunare brute într 3.000 și 30.000 de lei sunt:

  • scutirea totală de impozitul pe veniturile salariale;
  • scutirea totală de plata contribuției la sănătate;
  • reducerea contribuției la pensii de la 25% la 21,25%;
  • reducerea contribuției la muncă de la 2,25% la 0,3375%.

Salariații part time ar urma să beneficieze de taxele salariale reduse din domeniul construcțiilor numai dacă au venituri lunare brute de minimum 3.000 de lei.