Lege nouă pentru toate locuințele

Sursa foto:arenaconstruct.ro
Sursa foto:arenaconstruct.ro

Parlamentarii vor să înființeze o autoritate națională pentru locuințe, care să țină evidența tuturor proiectelor imobiliare și să aplice amenzi în cazul în care dezvoltatorii imobiliari nu respectă normele, scrie legestart.ro. Noua instituție va pleca de la actuala Agenție Națională pentru Locuințe, care se va dezvolta și va crea toate mecanismele procedurale astfel încât niciun cumpărător de locuință din România să nu mai fie păcălit de vreun dezvoltator. Autoritatea va funcționa după o lege nouă, Legea privind cerințele fundamentale aplicabile dezvoltatorilor imobiliari și construcțiilor din cadrul dezvoltărilor imobiliare, al cărei proiect a fost pus în dezbatere publică la Senat.

Proiectul prevede ca orice dezvoltare imobiliară, adică orice ansamblu de locuințe format din construcția a cel puțin o clădire de minim 6 locuințe individuale și cu o amprentă la sol de minim 500 metri, să fie înregistrată la noua autoritate, după ce dezvoltatorul trimite toate datele societății, planurile de dezvoltare imobiliară, aprobările obținute sau în curs de obținere, istoricul firmei, ș.a. Abia după obținerea acestei înregistrări la Autoritatea pentru Locuințe, dezvoltatorul va avea voie să își facă publicitate privind vânzarea locuințelor, ofertele acestuia fiind publice doar după această etapă. Sunt considerate, conform proiectului, tehnici de vânzare agresive, următoarele activități:

  • Oferirea de informații cu privire la dimensiune, specificații sau alte detalii ale locuinței care pot induce în eroare
  • Oferirea de stimulente financiare în schimbul unor decizii imediate
  • Sugerarea unei creșteri viitoare de preț.

Cumpărătorii vor avea la dispoziție, de la dezvoltator, în momentul rezervării locuinței, următoarele acte, respectiv planurile de proiectare aprobate, cu toate specificațiile și calendarul etapelor de finalizare a proiectului, cu toate prevederile privind apa, salubrizarea și electricitatea. Un dezvoltator nu poate pretinde sau accepta o sumă mai mare de 10% din costul apartamentului, parcelei sau clădirii, după caz, ca plată în avans sau o taxă de rezervare, din partea unui cumpărător, fără a încheia în prealabil o promisiune de vânzare, înscris autentic, cu o astfel de persoană și fără să autentifice acel antecontract de vânzare, în temeiul oricărei legi care este în vigoare la acel moment.

Dacă dezvoltatorul nu respectă prevederile înțelegerii prealabile, a promisiunii de vânzare sau a contractului de vânzare-cumpărare, cumpărătorul are dreptul de a solicita rambursarea sumei achitate, împreună cu dobânda legală și despăgubiri de la 10% la 20%, în funcție de încălcarea normelor. Autoritatea pentru Locuințe va fi obligată să verifice reclamațiile și să anuleze înregistrarea firmelor care nu își respectă contractele, sau să aplice amenzi în cazurile prevăzute de noua lege. Proiectul legislativ va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în plenul Camerei Deputaților, care va fi forul decizional.

Știri despre: ,