Oficial: Salariu minim mai mare pentru funcțiile cu studii superioare, de la 1 ianuarie 2019

Pe lângă creșterea salariului minim, de la 1 ianuarie, la 2.080 de lei, Guvernul a mai adoptat și o valoare superioară a salariului minim pentru funcțiile cu studii superioare: 2.350 de lei. Acest minim special a fost oficializat luni, prin publicarea în Monitorul Oficial, urmând să se aplice de la 1 ianuarie pentru cei care au măcar un an vechime în domeniul studiilor superioare necesare funcției pe care o ocupă.

De la 1 ianuarie, salariul minim pentru cei încadrați pe funcții cu studii superioare va fi 2.350 de lei, adică mai mare decât valoarea generală a salariului minim – 2.050 de lei. Cele două valori sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 937/2018, publicată ieri, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1045. Principala condiție pentru ca cei încadrați pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare să primească salariul minim de 2.350 de lei este să aibă măcar un an vechime în domeniul respectivelor studii.

Prin excepție de la prevederile alin.(1), începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru  personalul  încadrat  pe  funcții pentru  care  se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră“, scrie în HG-ul publicat luni.

Prerogativa Executivului de a stabili acest salariu minim diferențiat este prevăzută în Codul muncii, care a fost recent modificat în acest sens. Această valoare superioară a salariului minim nu va fi luată însă în considerare atunci când prevederi din alte legi se raportează la salariul minim – chestiunea e lămurită în chiar cuprinsul HG-ului publicat ieri. Este incontestabil că angajatorii nu vor putea să aleagă dacă să acorde acest salariu minim de 2.350 de lei sau nu. La fel cum se întâmplă acum când este vorba de salariul minim brut — valoarea generală –, angajatorii care stabilesc o plată lunară sub nivelul salariului minim brut diferențiat vor risca amendarea.