Pilonul II, în pericol de dispariție? Administratorii pensiilor private s-ar putea retrage din țară

Administratorii pensiilor private ale românilor, adică cei ce se ocupă de Pilonul II de pensii, ar putea să se retragă din România, în condițiile în care Guvernul le-a cerut să-și majoreze capitalul social cu niște sume foarte mari, pentru a rămâne în activitate. Specialiștii atrag atenția că asta ar putea însemna desființarea Pilonului II. Capitalul social minim pentru a putea administra un fond de pensii private în cadrul Pilonului II este calculat și actualizat în raport cu valoarea contribuțiilor participanților, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018. Mai precis, capitalul minim este, mai nou, de:

  • 5% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este sub 100 de milioane de euro (echivalent în lei);
  • 7% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este între 100 și 500 de milioane de euro (echivalent în lei);
  • 10% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este peste 500 de milioane de euro (echivalent în lei).

Înainte de modificarea adusă prin OUG la finele anului 2018, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii era echivalentul în lei al sumei de patru milioane euro. Astfel, administratorii pensiilor private s-au trezit că trebuie să aducă foarte mulți bani „de acasă” pentru a putea activa în continuare în România. În aceste condiții, un reprezentant al Băncii Naționale a României a avertizat că majoritatea administratorilor de pensii private se gândesc să plece din România.

„Problema este că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II să aducă, pe parcursul unui singur an, 2019, majorări de capital de circa 800 de milioane de euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul social existent în prezent. Totodată, această sumă este de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii 11 ani. În acelaşi timp, ordonanţa reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor de pot fi percepute. În aceste condiţii, din ce înţeleg eu din discuţia cu Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat din România, marea majoritate, dacă nu chiar toate cele şapte societăţi de administrare ale Pilonului II, se gândesc să se retragă din România, deoarece condiţiile de faţă sunt excesiv de oneroase”, a subliniat Valentin Lazea, economist-şef la Banca Națională.

Însă acesta nu este singurul avertisment, specialiștii au atras atenția, în ultimele două luni, la mai multe conferințe de fiscalitate desfășurate în București, că există riscul să vedem companiile care administrează pensiile private plecate din România. În momentul de față, există șapte administratori de fonduri de pensii private. Aceștia sunt Aegon, Allianz-Țiriac, BCR, BRD, Generali, Metropolitan Life și NN. Aceeași ordonanță de urgență a schimbat regulile cotizării la Pilonul II. Mai precis, asigurații pot opta ca acea parte din contribuția la pensii care se ducea la Pilonul II să se ducă tot la Pilonul I, adică la sistemul pensiilor de stat.

Știri despre: ,