Pedepse mărite pentru fraudă la vot, este propunerea unor parlamentari care consideră că actualele reglementări din Codul penal, referitoare la incriminarea fraudei la vot, respectiv pedeapsa de la 6 luni la 3 ani de închisoare, sau sancționarea cu amendă penală, este prea mică.
Proiectul de modificare a Codului penal, inițiat la Senat, ca primă camera sesizată, “urmăreşte să înăsprească pedepsele cu privire la fraudarea votului, care se impun ca urmare a constatării unor deficienţe în practica anterioară a procesului electoral, tocmai în apărarea drepturilor electorale a cetăţenilor”, susțin inițiatorii în expunerea de motive. Astfel se impune ca orice persoană care votează fără drept, care votează de mai multe ori la acelaşi scrutin ori care votează folosind documente de identitate falsificate, să ştie că este vorba de o infracţiune gravă, săvârşită cu intenţie şi pentru care sancţiunea este deosebit de severă, pe măsura faptei. Frauda la vot reprezintă, potrivit acestei propuneri, fapta persoanei care votează:
- a) fără a avea acest drept;
- b) utilizând un act de identitate fals;
- c) de două sau mai multe ori la acelaşi scrutin se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
În articolul 2 al proiectului de lege se mai arată că fapta persoanei care votează:
- a) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător;
- b) utilizând buletine de vot falsificate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Încălcarea reglementărilor susmenționate va fi sancționată cu pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 10 ani, conform proiectului.Iniţiativa legislativă a fost înregistrată, în procedură de urgenţă, la Senat.