Spectacol folcloric și ceremonial militar-religios dedicate Centenarului Marii Uniri și Zilei Naționale a României

Centenarul Marii Uniri și Ziua Națioanală a României au fost sărbătorite sâmbătă, 1 Decembrie 2018, printr-un spectacol folcloric, găzduit de Sala Mare a Casei de Cultură Mihai Eminescu din Panciu. La invitația primarului Iulian Nica au cântat pentru pănceni Florin Vasilică și Grupul Teleormanul, Mihaela Gurău și Ansamblul Folcloric Profesionist Țara Vrancei.  „Mă bucur că suntem împreună la aniversarea Centenarului Marii Uniri! Pentru generația de astăzi, 1 Decembrie 2018 reprezintă un moment de referință al istoriei contemporane, o zi de care ne vom aminti cu drag și despre care le vom povesti, peste ani, copiilor și nepoților noștri! Să ne bucurăm de această sărbătoare! La mulți ani nouă, românilor și tuturor celor care simțim românește!“, a declarat primarul Iulian Nica. În deschiderea evenimentului, pe scenă a urcat Grupul Mini-Armonis, de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu. Elevii Andreea Moraru, Maria Bucur, Andra Mușat și Bogdan Oprea, pregătiți de profesoara Mirela Georgescu, au prezentat programul artistic intitulat Cânt pentru tine, Țară! La finalul recitalului, copiii au primit în dar, de la profesorul de istorie Mihail Adafini, volumul Contribuția locuitorilor orașului Panciu la făurirea și apărarea României Mari, lansat cu sprijinul primarului Iulian Nica, în luna septembrie, la cea de-a XIV-a ediție a Zilelor Orașului Panciu.

Un moment special a fost acordat decernării plachetei aniversare Centenarul Marii Uniri. Aceasta a fost oferită de către primarul Iulian Nica tuturor colaboratorilor administrației locale – personalități ale vieții publice, culturale, religioase, reprezentanți ai instituțiilor publice locale și județene – care au contribuit la organizarea și derularea, pe parcursul acestui an, a evenimentelor prin intermediul cărora orașul Panciu a celebrat 100 de ani de la Unirea din 1918. Centenarul Marii Uniri a prilejuit, la Monumentul Eroilor, și un ceremonial militar-religios, de comemorare a eroilor Războiului de Reîntregire Națională și a artizanilor Unirii de la 1 Decembrie 1918. Manifestarea a debutat cu Parada Muzicii Militare a Garnizoanei Focșani, coordonată de locotenentul Bogdan Ciuraru pe traseul  Casa de Cultură Mihai Eminescu – Bulevardul Independenței – Strada Nicolae Titulescu – Monumentul Eroilor.  La ceremonial au luat parte, alături de oficialitățile locale și județene, veterani de război, elevi și profesori de la Liceul Teoretic Ioan Slavici și de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza, membri ai Asociației Cultul Eroilor Regina Maria – Filiala Panciu, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai agenților economici.

    După intonarea Imnului de Stat, un sobor de preoți a oficiat un Te Deum, pentru cei care au contribuit la făururea României Mari. „De Centenar, mai mult decât oricând, se cuvine să ne amintim cu respect și recunoștință de artizanii Marii Uniri! Jertfa nu le-a fost în zadar! Pentru noi, dar și pentru generațiile următoare, sacrificiul înaintașilor constituie un exemplu de urmat și un jurământ de credință pentru țară, pentru unitate, libertate, îndependență și identitate națională!”, a declarat primarul Iulian Nica.  Edilul-șef a adăugat că, la împlinirea unui secol de la făurirea României Mari, „avem datoria de a demonstra lumii întregi că unitatea în cuget și în simțiri este de nezdruncinat și că, numai împreună, putem construi un viitor mai bun pentru țara în care trăim și muncim“!

Aniversarea Centenarului Marii Uniri să ne adune împreună pe toți românii de pretutindeni! Să ne bucurăm de această sărbătoare! Să fim mai uniți, mai buni, mai generoși! Să fim mândri de realizările noastre și de valorile care ne reprezintă! Să fim mândri că suntem români! La mulți ani, pănceni de pretutindeni! La mulți ani, România”, a transmis celor prezenți primarul Iulian Nica. La manifestare a luat cuvântul  și profesoara de istorie a Liceului Tehnologic Al. I. Cuza Panciu, Luminița Iliescu. Aceasta a rememorat lupta seculară pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembre 1918 și a subliniat importanța aniversării Centenarului.

Ziua de astăzi este atât de mare și atât de importantă pentru noi, românii încât, cu siguranță, oricât am dori, nu o putem percepe în deplinătatea semnificațiilor sale! Suta de ani pe care o împlinește statul național unitar român ne copleșește, ne provoacă o emoție fără margini, și nu găsim destule cuvinte să mulțumim Cerului pentru faptul că suntem contemporani cu această clipă unică în istorie! Înfăptuirea Unirii celei Mari trebuie înțeleasă ca rodul unei lupte multiseculare, o materializare a atâtor viziuni, a atâtor idei îndrăznețe, adesea mai presus de posibilitatea de înțelegere și percepție a raportului spațiu-timp! Câte lupte s-au purtat, cât sânge a curs, câte clipe de suferință, câte sacrificii au fost necesare, pentru a se ajunge la actul de la 1 Decembrie 1918! Nu ar fi fost posibilă implinirea acestui măreț obiectiv fără jertfa bravilor soldați, care au mușcat țărâna pe câmpul de bătălie de la Mărăști-Mărășești-Soveja-Oituz, și nici fără contribuția uriașă a Regelui Ferdinand-Întregitorul, a  Reginei Maria, ocrotitoarea soldaților, a marilor noștri oameni politici din acea vreme. Cu alte cuvinte, din sângele eroilor și din munca tenace a marilor politicieni ai acelor ani, s-a născut o nouă Românie, pe care am moștenit-o și noi, având misiunea sacră de a o lăsa generațiilor viitoare, așa cum am primit-o de la înaintașii noștri! Așa să ne ajute Dumnezeu!“, a declarat profesoara Luminița Iliescu.

Mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan,  fost transmis păncenilor de către vicepreședintele Dănuț Cristian. „Recunoștința nu se cântărește și nu se măsoară, este în fiecare dintre noi! Recunoștința se manifestă cu emoție și intensitate, se păstrează în suflet! Aici, în Vrancea, de ani buni sădim recunoștința noastră față de înaintași căci, aici, au fost, poate, cele mai importante momente ale devenirii noastre ca națiune. Aici, în Vrancea, s-a realizat, la 24 Ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române. Și, tot aici, în Vrancea, s-a scris istoria României Mari, în 1917, cu sângele a zeci de mii de români, care s-au jertfit la Mărăști și Mărășești. Astăzi, România își aniversează Centenarul și, iată că noi, vrâncenii, suntem mândri că putem arăta cât de mult ne prețuim țara! Aici, în Vrancea, am pus, în 2017, piatra de temelie a Parcului Memoriei Naționale, un monument pentru generațiile ce vor veni, căci Centenarul Marii Uniri nu este doar despre memoria și recunoștința pe care trebuie să o arătăm eroilor noștri. Ne prețuim identintatea, ne onorăm eroii, dar toate acestea pentru a construi un viitor aici, acasă, pentru generațiile ce vor veni!“, a transmis președintele Marian Oprișan.

Festivitatea dedicată Zilei Naționale a României s-a încheiat în acordurile Imnului Eroilor, cu depunerea coroanelor de flori din partea următoarelor instituții: Asociația Veteranilor de Război – Filiala Panciu, Consiliul Județean Vrancea, Primăria și Consiliul Local Panciu, Liceul Tehnologic Al. I. Cuza, Liceul Teoretic Ioan Slavici, Poliția Orașului Panciu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea – Stația de Pompieri Panciu, Plutonul 2 Jandarmi Panciu, Spitalul Orășenesc Panciu, Serviciul Fiscal – Trezoreria Panciu, SC CUP SA – Sucursala Apă – Canal Panciu, Consumcoop Panciu, Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Sf. Ioan Panciu. De asemenea, au depus coroane de flori și reprezentanții Oragnizațiilor Locale PSD și PNL.