STUDIU: 20% dintre pacienții cu cancer care și-au dorit un loc de muncă, au fost refuzați de către angajatori, din cauza afecțiunii de care suferă

Sursa foto: stylist.co.uk
Sursa foto: stylist.co.uk

Un sondaj realizat pe un grup reprezentativ de pacienți care au trecut sau încă trec printr-un tratament împotriva cancerului arată că 30% dintre ei amână informarea angajatorului, temându-se de lipsa de înțelegere. De altfel, aproape 17% dintre cei chestionați spun că au decis, de comun acord cu angajatorul, să încheie colaborarea, precizează 360medical.ro. În același timp însă, 6 din 100 de astfel de angajați se simt obligați să demisioneze, chiar dacă nu li se cere explicit acest lucru.

De asemenea, 20% dintre pacienții cu cancer care și-au dorit un loc de muncă au fost refuzați de către angajatori din cauza afecțiunii de care suferă. Unu din trei pacienți care își descoperă o formă de cancer în perioada în care lucrează amână cât poate de mult să-și informeze angajatorul în acest sens. Teama de excluziune și discriminare la locul de muncă îi face pe mulți pacienți oncologici să evite să vorbească public despre problema de sănătate cu care se confruntă.

Situația nu este cu mult mai bună nici pentru pacienții care au încheiat tratamentul pentru cancer și își doresc întoarcerea în câmpul muncii. Deși 60% dintre ei își reiau activitatea la același angajator, peste 17% sunt trimiși pe un post inferior celui de pe care au plecat în momentul în care au început tratamentul pentru cancer. Sondajul mai arată și că peste jumătate dintre pacienții care au reușit să se angajeze din nou nu consideră că au primit sprijin din partea angajatorului sau a colegilor de muncă. De un astfel de sprijin s-au bucurat doar aproximativ 30% dintre cei aflați în această situație. Dintre cei care nu și-au reluat activitatea, deși se află la o vârstă activă, aproape 10% nici nu au încercat să-și găsească un loc de muncă tocmai de teama unui refuz, iar 25% încă se află în proces de căutare.

Studiul a fost realizat pe aproape o sută de persoane, cu vârste cuprinse între 21 şi 66 de ani, în perioada octombrie 2018 – iulie 2019, sub coordonarea Asociaţiei Sănătate pentru Comunitate, care a lansat un Ghid al Supravieţuitorului de Cancer localizat în zona capului şi gâtului, cu scopul de a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor, inclusiv pentru reinserţie profesională, ca parte a campaniei Make Sense.