Comisia de sănătate din Camera Deputaților a avizat favorabil proiectul de lege privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite venituri din investiții a persoanelor fizice şi unele măsuri de depunere a declarațiilor, proiect adoptat deja de Senat, potrivit legestart.ro.
După primirea tuturor avizelor, actul normativ va fi dezbătut în plenul Camerei Deputaților pentru votul final.
Proiectul de lege a fost inițiat deoarece mii de persoane au primit, la câțiva ani distanță, recalcularea unor impozite datorate pentru asigurările de sănătate, iar cei mai mulți dintre datornici nu știau că au astfel de taxe de plătit: “A.N.A.F. a procedat la emiterea unor decizii de impunere de regularizare la câțiva ani de la data depunerii declarației de impunere privind venitul realizat (și de multe ori neîncasat), cu consecința posibilă a impozitării suplimentare a contribuabilului, date fiind desele modificări suferite de legislația fiscală”, se arată în expunerea de motive.
Astfel, și comisia de specialitate din parlament a fost de acord că aceste debite trebuie anulate dacă sumele se situează sub salariul minim brut pe țară garantat în plată.
Art. 1. – Prin derogare de la prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se anulează debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina persoanelor fizice, reprezentând contribuții de asigurări sociale de sănătate calculate asupra veniturilor din investiții ale persoanelor fizice, indiferent de categoria de venituri din investiții la care se referă, calculate în baza Ordinului președintelui ANAF nr. 1701/2018 pentru aprobarea Procedurii de stabilire şi de regularizare a contribuției de asigurări sociale de sănătate şi a contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, precum şi a formularului 631 “Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate şi a contribuției de asigurări sociale” sau altor acte normative ori administrative prin care se efectuează recalculări sau regularizări, dacă nivelul lor se situează sub salariul minim brut pe țară garantat în plată.
De asemenea, actul normativ mai propune ca declarațiile privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precum şi cele privind destinația sumelor din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii, să poată fi completate şi depuse fie electronic, fie pe suport de hârtie. Această măsură a fost inițiată deoarece sistemul electronic al ANAF nu este pregătit încă să suporte un număr mare de utilizatori concomitenți, astfel ca depunerea electronică să se deruleze fără sincope. Pe de altă parte, după ce Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de autoritate de strategie, se va asigura că toți contribuabilii au acces egal, gratuit şi facil la instrumentele şi condițiile pe care le presupune un astfel de sistem, indiferent că depun declarațiile electronic sau pe hârtie.