Organizația Mondială a Sănătății avertizează: Pandemie de gripă în 2019

Sursa foto: exquis.ro
Sursa foto: exquis.ro

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății a publicat lista celor mai mari pericole cu care se va confrunta omenirea în 2019. Află care sunt acestea.

  1. Poluarea și schimbările climatice

Nouă din zece oameni inhalează aer toxic, iar în 2019, poluarea este considerat cel mai mare risc pentru sănătate. Poluanții microscopici din aer pot pătrunde în sistemul respirator și circulator, provocând leziuni la nivelul plămânului, inimii și creierului. Aproximativ 7 milioane de oameni mor prematur din cauza cancerului, atacului cerebral, bolilor cardiovasculare și pulmonare. Poluarea este responsabilă și de schimbările climatice, care influențează sănătatea oamenilor în nenumărate moduri. Între 2030 – 2050, aceste schimbări vor cauza aproximativ 250.000 de decese anual, de la malnutriție, la malarie, diaree sau insolații.

  1. Boli necontagioase

Bolile necontagioase, precum diabetul, cancerul și bolile de inimă sunt responsabile pentru aproximativ 70% intre decesele din întreaga lume. Aproximativ 15 milioane de oameni mor prematur, între 30 și 69 de ani. Reprezentanții OMS au identificat cinci factori de risc în apariția acestor afecțiuni: fumatul, sedentarismul, alcoolul, alimentaia nesănătoasă și poluarea. Aceste cauze au crescut și numărul afecțiunilor psihice.

  1. Pandemie de gripă

„Lumea se va confrunta cu o altă pandemie de gripă, doar că nu știm exact când va lovi și cât de severă va fi.” Aceasta este declarația reprezentanților OMS, care recomandă vaccinarea în sezonul gripei, potrivit who.int.

  1. Așezări fragile și vulnerabile

Peste 1,6 miliarde de oameni locuiesc în medii afectate de crize prelungite, precum foamete, conflict, secetă, fără un sistem de sănătate bine pus la punct. Multe dintre aceste persoane nu au acces la îngrijire medicală de bază.

  1. Rezistența bacteriană

Bacteriile, ciupercile și virusurile sunt tot mai rezistente la medicament,e iar această situație ne poate întoarce în timp, în perioada în care nu puteam trata infecții precum pneumonia, gonoreea sau salmonella. Inabilitatea de preveni infecțiile poate compromite și procedurile chirurgicale sau medicale, precum chimioterapia.

Lista continuă cu pericolul izbucnirii unor epidemii de Ebola și alți patogeni extrem de periculoși, lipsa unui sistem medical corespunzător, refuzul vaccinării, febra dengă și HIV-ul. Amenințarea reprezentanților OMS este cu atât mai gravă, cu cât România este în plin sezon de gripă, iar 39 de persoane au murit, până acum, din această cauză.

Știri despre: ,