Cum se pot asigura zilierii în sistemul public de sănătate, de acum înainte

Începând cu data de 1 mai, zilierii au opțiunea de a plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), potrivit unei ordonanțe de urgență publicate recent în Monitorul Oficial. Ei pot plăti CASS-ul prin declarația unică, asigurându-se astfel în sistemul public de sănătate.

Recent, a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență conform căreia zilierii pot opta, începând cu data de 1 mai, să plătească CASS. Pentru a putea plăti contribuția la sănătate, persoanele interesate trebuie să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Pentru zilieri, scrie avocatnet.ro, depunerea declarației nu are un termen-limită, prin urmare o pot depune oricând în timpul anului. Declarația unică se poate depune doar online, prin intermediul serviciului Spațiul privat virtual de pe site-ul oficial ANAF sau prin portalul www.e-guvernare.ro. În cazul în care contribuabilii nu dețin un calculator, atunci se pot folosi de calculatoarele puse la dispoziție în anumite sedii ale unităților fiscale. Mai mult decât atât, pot chiar cere ajutorul funcționarilor pentru a depune declarația unică.

CASS-ul se aplică la o bază de calcul egală cu șase salarii minime brute în vigoare la data depunerii declarației, conform Codului fiscal. Cu alte cuvinte, pentru anul 2019, contribuția este de 10% din șase salarii minime brute (salariul minim brut în 2019 este de 2.080 de lei), ceea ce înseamnă o plată totală la sănătate de 1.248 de lei (10% din 12.480 de lei). Plățile se pot face în numerar, la unitățile Trezoreriei, prin card bancar, la Trezorerie, online, prin ghișeul.ro, prin mandat poștal sau prin virament bancar (codurile IBAN se regăsesc aici). Termenul de plată a contribuției este până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui în care s-a depus declarația. Potrivit Codului fiscal, asigurarea de sănătate pentru cei care se asigură voluntar este valabilă timp de 12 luni de la depunerea declarației unice. Ea poate avea continuitate numai dacă se depune la timp (adică înainte de finele celor 12 luni) o nouă declarație pentru perioada care urmează.