Posibilă gură de oxigen pentru primării, înainte de Sărbători

Executivul ar putea aproba, în ședința de vineri, o nouă rectificarea bugetară, de data aceasta pentru alocarea sumelor care să asigure cheltuielile de funcționare pentru autoritățile locale, au declarat surse guvernamentale.

Pe ordinea de zi a reuniunii de vineri a Executivului, care începe la ora 8.00, se află un proiect de hotărâre prin care vor fi alocate fonduri din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul în curs pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului S.A.

„Se aprobă alocarea sumei de 34 mii lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2019 pentru plata venitului lunar de completare prevăzut la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive în perioada 2019-2024, de care beneficiază persoanele disponibilizate de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului S.A., în condițiile planului de disponibilizare, aprobat potrivit legii”, arată proiectul de act normativ.

Potrivit planului de disponibilizare au fost afectate 305 persoane, arată nota de fundamentare a proiectului de hotărâre privind Mina din Valea Jiului.

Guvernul mai are spre aprobate un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

„Asigurătorii RCA îşi asumă răspunderea pentru toate contractele RCA, inclusiv pentru cele alocate de către BAAR conform art. 19 alin. (3), precum şi pentru erorile sau omisiunile apărute la emiterea contractelor RCA fie direct, fie prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiţi conform Legii nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări”, arată actul normativ afișat pe site-ul Guvernului.

De asemenea, o prevedere este abrogată, cea care preciza că „asiguratul are obligația de a informa asigurătorul RCA despre încheierea altor contracte RCA cu alți asigurători RCA și poate opta pentru menținerea în vigoare a unei singure polițe”.

Proiectul de act normativ prevede și modificări privind calcularea tarifului de primă de către asiguratorii RCA.

„În calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de încărcare, coeficienți de corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, cu respectarea principiilor actuariale general acceptate”.

În forma în vigoare a legii se arată că: „În calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de încărcare, coeficienți de majorare și/sau corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor stabilite prin reglementari ale ASF”.

Executivul mai are spre aprobare un proiect de ordonanță de urgență privind prorogarea termenului prevăzut de art. III din Legea nr.352/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2011 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier.

Alt proiect de hotărâre înscris pe ordinea de zi este cel care stabilește contingentul de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2020.