Programul „cadastru gratuit la sate” continuă şi în 2020

Sursa foto:inforoes.com
Sursa foto:inforoes.com

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a demarat în urmă cu 5 ani un program prin care terenurile şi casele gospodarilor de la sate vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile.

Vestea bună este că proiectul va continua şi în acest an, având ca obiectiv cadastrarea gratuită a proprietăţilor din 510 localităţi rurale.

Găsiti AICI lista localităților unde cadastrarea se va face în acest an cu fonduri de la Uniunea Europeană.

ANCPI este beneficiarul proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în AXA prioritară 11 din POR 2014-2020, care are drept scop realizarea cadastrului general în 660 de UAT-uri rurale, până în anul 2023.

„În prezent, prioritatea ANCPI este realizarea cadastrului general în cele 660 de comune incluse în Proiectul major, dintre care 510 vor fi scoase la licitație în 2020. Pentru 300 de comune, aceasta va fi a doua procedură de atribuire, în condițiile în care prima dată fie nu a fost depusă nicio ofertă, fie ofertele au fost respinse. În acest context, vom organiza o serie de întâlniri de lucru atât cu reprezentanții autorităților locale, cât și cu firmele care furnizează servicii de înregistrare sistematică a imobilelor. Cadastrul general nu poate fi realizat fără sprijinul tuturor celor implicați în acest proces. Programul național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023 (PNCCF) se derulează într-un ritm foarte lent. Există, pe de o parte, multe contracte întârziate, iar, pe de altă parte, avem de-a face cu un număr foarte mare de contracte care sunt reziliate”, a explicat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

Localităţile care au intrat şi vor urma să intre în acest program au fost selectate după anumite criterii de prioritizare. În urma analizelor de specialitate, vor avea întâietate:

-localităţile care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României

-localităţile care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe;-localităţile în care sunt identificate zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate.